Als je erover denkt om je eigen stille hondenfluit te kopen om je hond te trainen, zijn gedrag te corrigeren, of zelfs om hem af te schrikken iets te doen wat je niet leuk vindt, dan zijn er verschillende dingen waar je naar moet zoeken in de juiste hondenfluit.

hondenfluit

 Akoestische consistentie 

 

 Veel van deze apparaten werken volgens hetzelfde principe als elk ander type blaasinstrument: je moet door het mondstuk blazen om geluid te produceren. Helaas is het niet altijd mogelijk dat u dezelfde geluidsfrequentie produceert. Een van de dingen waar je dus op moet letten is de consistentie van de akoestische output.

 

 Bereik 

 

 Het is belangrijk dat de sonische output van het toestel een goed bereik heeft. Wat we hiermee bedoelen is dat het door uw huisdier gehoord moet kunnen worden, zelfs vanaf een aanzienlijke afstand. Een apparaat met een bereik van 200 meter is bijvoorbeeld veel beter dan een apparaat met een bereik van slechts 100 meter. Dit betekent dat zelfs als uw hond tot 200 voet van u vandaan gaat, u er nog steeds zeker van kunt zijn dat hij uw ‘akoestische commando’s’ zal horen.

 

 Duurzame constructie 

 

 Laten we eerlijk zijn. Sommigen van ons hebben echt botervingers. Bovendien is de grond waarop we staan niet echt dempend. Als zodanig is het onbedoeld dat we deze gadgets op een gegeven moment kunnen laten vallen. Daarom heb je iets nodig dat gemaakt is van echt stevig materiaal.

 

 Gemak van schoonmaken 

 

 Vergeet niet dat deze gadgets tussen uw lippen moeten worden geschoven en misschien zelfs uw tong raken. U doet er goed aan een product te zoeken dat gemakkelijk kan worden gereinigd.

 

 Verstelbaarheid 

 

 Dit is technisch gezien hetzelfde als een apparaat hebben dat een consistente akoestische output geeft. Als u de frequentie van het geproduceerde geluid gemakkelijk kunt aanpassen, dan zou dat uw taak van het trainen of zelfs het corrigeren van het gedrag van uw huisdier een stuk gemakkelijker maken.

 

 Wat is een hondenfluitje?

 Een hondenfluitje is een apparaat dat geluid uitzendt of produceert dat alleen honden kunnen horen. Het geproduceerde geluid ligt meestal buiten de akoestische frequenties die mensen kunnen waarnemen. Daarom kunnen alleen honden, die een scherper gehoor hebben dan mensen, het geluid horen dat door deze apparaten wordt voortgebracht. Technisch gezien zijn ze net als elk ander fluitje dat je gebruikt om de aandacht van iemand anders te trekken. In dit geval is de aandacht die je zou willen krijgen echter die van een hond.

 Het apparaat is uitgevonden door Francis Galton in 1876 als resultaat van zijn experimenten met verschillende diersoorten betreffende hun gehoorscherpte en vergeleek deze met het menselijk gehoorvermogen. In zijn studie kwam hij tot de ontdekking dat de mens een maximale akoestische drempel heeft van ongeveer 20 kilohertz. Dit geldt echter alleen voor kinderen, wier gehoorvermogen scherper is dan dat van volwassenen. Naarmate de mens ouder wordt, nemen zijn hoorcapaciteiten aanzienlijk af. Van volwassenen van middelbare leeftijd is bekend dat zij slechts reageren op maximale akoestische drempels van 15 tot 17 kilohertz. Senioren of leden van de bejaarde bevolking kunnen hun gehoorscherpte zelfs halveren tot ongeveer 8 tot 12 kilohertz, vaak afhankelijk van het bestaan van chronische gezondheidsproblemen.

 Anderzijds is bekend dat honden een vrij hoge maximale akoestische drempel hebben, met een maximum van 45 kilohertz of meer dan twee keer de maximale gehoorscherpte van kinderen, hoewel het mogelijk is dat bepaalde hondenrassen een gehoorscherpte tot 60 kilohertz kunnen hebben. Katten, ontdekte Galton, hebben een akoestische drempel van 64 kilohertz, meer dan 3 maal het maximum van mensenkinderen. Aangenomen wordt dat de voorouders van zowel hondachtigen als katachtigen hun gehoorvermogen hebben ontwikkeld om hen in staat te stellen te luisteren naar de vaagste geluiden die door kleine prooien worden voortgebracht.

 Toen Galton het stille fluitje uitvond, zorgde hij ervoor dat de geluidsfrequentie ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor (20 kHz) lag, maar lager dan het maximale gehoorvermogen van de dieren in zijn studie (64 kHz). Op die manier kunnen alleen deze dieren het “geluid” horen dat door deze stille hondenfluitjes wordt voortgebracht.

 Frequentie van een hondenfluit

 We hebben reeds vermeld dat het typische hondenfluitje, gebaseerd op de oorspronkelijke uitvinding van Francis Galton, werkt op een frequentie die hoger is dan 20 kilohertz maar lager dan 64 kilohertz. Deze twee waarden komen overeen met de maximale gehoorscherpte van respectievelijk mensenkinderen en huisdieren. Als dusdanig, zijn veel van de huidige hondenfluitjes ontworpen om geluid te produceren dat tussen 23 en 54 kilohertz ligt, hoewel het niet ongewoon is om sommige toestellen te zien die het akoestische bereik eigenlijk tot 70 kilohertz kunnen uitbreiden om rekening te houden met andere dieren. 

 Voordelen van het Gebruik van het Fluitje van de Hond

 Er zijn nogal wat hondeneigenaren die laag denken over een hondenfluitje, vaak verwijzend naar het als niets meer dan een ‘geluidloos’ apparaat waar je in blaast. Hoewel het zeker ‘geluidloos’ is in de zin dat we de akoestische frequentie die enkele duizenden Hertz boven ons maximumvermogen ligt, echt niet kunnen horen, bieden deze gadgets een heleboel voordelen, vooral tijdens de training. Hier zijn er enkele van.

 

 Irriteert u of andere mensen niet 

 

 Kunt u zich voorstellen dat u het hondenpark deelt met een baasje dat een gewoon fluitje gebruikt? Zal het u niet ergeren? Zal het hoge geluid dat door het fluitje wordt geproduceerd u niet irriteren? Het mooie aan deze sonische gadgets is dat alleen uw hond het kan horen. U kunt uit volle borst blazen en alleen uw hond zal erop reageren. U bespaart uzelf trommelvliesbeschadiging en een mogelijke rechtszaak van uw buurman vanwege te veel lawaai.

 

 Stimuleert het gebruik van positieve bekrachtiging 

 

 Voorbij zijn de dagen dat de enige manier om honden te trainen het gebruik van aversie methoden was, met andere woorden, straffen. Vandaag de dag gebruiken we positieve bekrachtigingsmethodes waarbij we gewenst hondengedrag belonen met iets heel plezierigs, zinvollers. Hondenfluitjes kunnen ons helpen om volledig gebruik te maken van positieve bekrachtiging, aangezien de aandacht van de hond volledig op ons gericht zal zijn. Hij zal niet gemakkelijk worden afgeleid. En zelfs als hij wordt afgeleid, kunt u gemakkelijk zijn focus heroriënteren. Zodra hij dat doet, kunt u hem positief bekrachtigen.

 

 Biedt een meer ‘humane’ manier om gedrag te corrigeren 

 

 De meesten van ons corrigeren ongewenst gedrag van onze honden door aan de riem te trekken, een citroen uit te spuiten of zelfs een elektrostatische schok aan hun halsband te geven. Hoewel deze methoden misschien niet schadelijk zijn voor onze honden, zijn ze ook niet nuttig. Het gebruik van sonische gadgets zoals die uitgevonden door Galton kan helpen bij het corrigeren van gedrag door de aandacht van uw hond te krijgen op een niet-bedreigende manier. In feite zal hij gewoon nieuwsgierig worden gemaakt door het geluid dat alleen uw hond kan horen.

 

 Zorgt voor consistentie bij het geven van commando’s 

 

 Uw huisdier reageert eigenlijk het beste op uw stem wanneer u een commando geeft. Maar wat als u een schorre stem heeft vanwege een verkoudheid of hoest? Wat als iemand anders uw huisdier een commando geeft en de stem van die persoon herkent uw huisdier gewoon niet? Aangezien er een ‘verandering’ is in de kwaliteit van de stem die uw hond ontvangt, bestaat de kans dat hij het commando niet opvolgt. U kunt dit helpen voorkomen door een Galton apparaat te gebruiken, dat zorgt voor consistentie in uw commando’s, ingebed in het soort fluit dat u produceert.

 

 Biedt veelzijdigheid in fluiten 

 

 Het goede van Galton’s apparaten is dat u de manier waarop u geluid maakt kunt aanpassen. U kunt een enkele stoot geven of zelfs een reeks piepen produceren. Hoe dan ook, je geeft jezelf met veelzijdigheid in het beheer van de opleiding en het gedrag van uw huisdier pooch.

 

 Training Tips met behulp van hondenfluit

 Het trainen van honden is een van de gebieden waar stille Galton apparaten vaak worden gebruikt. En als u in het proces van het initiëren van de opleiding voor uw pooch met behulp van een van deze gadgets, vindt u misschien deze training tips om bijzonder nuttig te zijn.

 

 Train je pooch om het geluid van het fluitje te associëren met iets heel groots

 

 Alles wat te maken heeft met hondentraining begint altijd met het creëren van een associatie van het apparaat met iets plezierigs of zinvols voor de pooch. Dit betekent dat u het geluid van het fluitje moet introduceren bij uw huisdier op een moment dat het erg blij is of zich echt geweldig voelt. Dit is om uw hond te laten denken en te associëren dat het geluid van het fluitje datgene is wat groot geluk brengt.

 

 Begin altijd vroeg en in huis

 

 Zoals we hierboven hebben vermeld, is het belangrijk om te beginnen met uw hond te laten wennen aan het geluid van het fluitje en om het goed te timen. Nogmaals, we moeten benadrukken hoe belangrijk het is om het geluid te associëren met iets dat echt plezierig is. Voorzichtigheid is echter geboden om het niet te veel te gebruiken. Honden zijn intelligente dieren, dat weet u nu wel. Als u het fluitje zo nu en dan gebruikt, zou hij kunnen leren dat het geluid niets meer is dan een product van uw blazen in een apparaat.

 

 Probeer het in uw tuin

 

 Voordat u het in het openbaar probeert, moet u misschien eerst een paar sessies in uw eigen achtertuin doen. Blaas in het apparaat wanneer uw huisdier niet op u let. Als uw eerste pogingen juist zijn, zal uw hond stoppen met wat hij aan het doen is en zijn aandacht op u richten. Roep hem om naar u toe te komen en zorg ervoor dat u uw huisdier beloont zodra hij dat doet. Zo leert hij dat het geluid uiteindelijk tot een beloning zal leiden.

 

 Probeer het uit in een afgesloten, openbare ruimte

 

 Zodra u zeker bent van de vaardigheden van uw hond, kunt u zijn vaardigheden in het openbaar uitproberen. Het is echter het beste om het eerst in een afgesloten gebied te doen, zoals een hondenpark of een ander gebied met een omheining.

 

 Wees spaarzaam, vooral in de beginfase van de training

 

 Weersta de verleiding om heel vaak op het fluitje te blazen, vooral als je nog in de beginfase van de training van je huisdier zit. Het gaat erom dat u het gedrag van uw huisdier eerst conditioneert, vooral in het accepteren van het geluid als iets dat plezierig is.

 Hondenfluitjes spelen een belangrijke rol bij het trainen van onze huisdieren, het corrigeren van hun gedrag, en zelfs het stoppen van ongewenst gedrag. Bij het kiezen van het juiste hondenfluitje moet worden gekeken naar de akoestische consistentie, het bereik, de duurzame constructie, het schoonmaakgemak en de instelbaarheid. Leren hoe je deze gadgets correct gebruikt, vooral bij het trainen van je hond, is even belangrijk. Onthoud, dit zijn slechts hulpmiddelen die nooit echt hands-on, gepersonaliseerde training van onze huisdieren kunnen vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *