Dingen om te overwegen bij het kopen van koelvesten voor honden 

koelvest

 Er is veel variatie in koelvesten voor honden, dus het is belangrijk om de kenmerken te overwegen die het meest nuttig kunnen zijn voor u en uw hondje:

 Het moet uw hond goed passen

 Een slecht passend koelvest is oncomfortabel, beperkt de bewegingsvrijheid van uw hond en werkt niet goed. Sommige honden dragen niet graag een jas of harnas, maar zelfs als uw hond een fan is van mode, zal hij niet genieten van iets dat te strak zit of dat rondfladdert als hij rent.

 Het is belangrijk om er een te kiezen die verkrijgbaar is in verschillende maten en verstelbare bandjes kunnen handig zijn om de pasvorm wat te verfijnen. Lees de maten in de ‘Maattabel’ en bekijk de recensies over het product om te zien of de baasjes het een kleine of grote maat vonden.

 Honden koelvesten moeten een redelijke tijd meegaan

 Een vest dat in vijf minuten is opgedroogd, heeft geen zin tijdens een dagwandeling. Je zou kunnen stoppen om het op te laden in een beekje (of zelfs water bij je hebben) maar dit is een onnodig ongemak. Het is beter om er een te kiezen die langere tijd meegaat. Alle vesten drogen sneller uit als de lucht droog en winderig is en in fel zonlicht.

 Honden koelvesten moeten warmte reflecteren

 De bedoeling van een vest is om uw hondje koel te houden, dus hoe meer warmte het vest weerkaatst, hoe beter. Kies er een met een warmtereflecterend materiaal, meestal een lichte kleur, op de buitenste laag.

 Honden koelvesten moeten beschermen tegen zonnebrand

 Als u uw hondje meeneemt in fel zonlicht, is het ook een goed idee om een UV-bestendig vest aan te schaffen om ervoor te zorgen dat ze niet verbranden.

 Honden koelvesten moeten gemakkelijk aan en uit te trekken zijn

 Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige hondenvaders en -moeders geven de voorkeur aan een klittenbandsluiting omdat het eenvoudig is en er geen scherpe randen zijn die in de huid kunnen knellen of in de vacht verstrikt kunnen raken. Anderen vinden een rits of clips veiliger. Sommige vesten hebben zowel ritsen als clips.

 Reflecterende strepen zijn een nuttige veiligheidsvoorziening

 Uw hond veilig houden is een prioriteit en reflecterende strips spelen daarbij een belangrijke rol, vooral als u bij dageraad of schemering of in de buurt van een weg wandelt. Reflecterende strips op het vest houden uw hond zichtbaar en helpen de kans op ongelukken te verkleinen.

 Verenigbaarheid met uw halsband en riem

 Het is belangrijk dat u controleert of uw hond het vest comfortabel kan dragen met zijn bestaande halsband en riem, zonder dat het te strak zit of schuurt op zijn huid. Sommige vesten hebben een geïntegreerde riemclip om dit probleem te voorkomen.

 Comfort tegen de huid

 Bedenk eens hoe ongemakkelijk u zich zou voelen als u urenlang met een natte jas op uw rug zou rondlopen! Ook honden kunnen een natte vacht irritant vinden. Het kan het beste zijn om een vest te kiezen met een vochtafvoerend materiaal dat tegen de huid aanligt. Dit heeft poriën die groot genoeg zijn om waterdamp door te laten en het van de huid weg te trekken.

 Materialen

 Een belangrijke overweging is het materiaal dat voor de productie van het vest is gebruikt. De meeste hondenvesten zijn gemaakt van ‘ademende’ stoffen, zoals katoen, dat ook veel water kan vasthouden. U moet materialen kiezen die niet giftig zijn en uw hond niet schaden als hij erop kauwt. Lichtgewicht, zachte materialen zijn comfortabeler om te dragen. Sommige materialen zijn stug als ze droog zijn, maar zachter als ze nat zijn.

 Ontwerp

 De ‘look’ van het hondenkoelvest zal u waarschijnlijk meer storen dan uw hond, dus u hebt vrije keuze als het op kleur aankomt. De meeste zijn gemaakt van een helder reflecterend materiaal, maar er is zeer weinig keuze als het gaat om kleur. Ze zijn duidelijk meer een functioneel item dan een mode statement!

 De snit van het vest zal uw hond echter beïnvloeden. Honden die actiever zijn kunnen een meer ‘atletisch’ ontwerp waarderen dat hun bewegingen niet beperkt. Een oudere of rustigere hond die liever een rustige wandeling maakt, zal blijer zijn met een dikker ontwerp.

 

 Voordelen van een koelvest voor honden

 Hitte uitputting (je kunt het geschreven zien als hyperthermie) is een reëel probleem bij honden. Ze hebben een vacht die een luchtlaag naast de huid vasthoudt en ze lekker warm houdt in koude omstandigheden. Het betekent echter ook dat ze de warmte niet van hun lichaam kunnen afvoeren als dat nodig is.

 Afkoelen van een Hete Hond

 Het is eigenlijk niet zo gemakkelijk om een hot dog af te koelen! Hun vacht werkt als een isolator en houdt de warmte in hun lichaam vast. Als ze eenmaal oververhit zijn, kan het moeilijk zijn om hun temperatuur te laten dalen, zelfs als u ze meeneemt naar een koele omgeving. Het beste is daarom altijd om te voorkomen dat ze oververhit raken.

 De manieren waarop een hond het hoofd koel houdt

 In tegenstelling tot wat velen denken, zweten honden wel degelijk! Ze doen dit echter via merocriene zweetklieren die zich alleen op hun voetzolen bevinden. Als koelingsmechanisme is dit niet zo geweldig!

 Ze hijgen ook. U zult gemerkt hebben dat honden meer hijgen op warme dagen. Hun mond en tongen zijn vochtig en als het vocht verdampt, koelen ze af. De bloedvaten in hun oren en gezicht worden ook groter (vasodilatatie) waardoor er meer bloed naar de oppervlakte komt. Beide methoden zijn echter maar beperkt doeltreffend en veel honden zijn vatbaar voor oververhitting.

 De gevaren van oververhitting

 Oververhitting bij honden is een zeer ernstige en mogelijk fatale aandoening. Een hond met een hitteberoerte hijgt hevig, kwijlt overmatig, heeft rood tandvlees, een snelle of onregelmatige hartslag, en mogelijk toevallen en spiertrillingen. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen. Onmiddellijke afkoeling en spoedbehandeling door de dierenarts zijn vereist.

 Honden die kwetsbaarder zijn voor een hitteberoerte

 Elke hond kan een hitteberoerte krijgen als hij op een warme dag in een ongeschikte omgeving wordt achtergelaten, zoals een auto. Het is ook waar dat sommige rassen gemakkelijker oververhit raken in koelere omstandigheden. De brachycefale rassen (Mopshonden, Boxers, Bulldogs, Boston Terriers, Franse Bulldogs, en Shih Tzu) hebben korte neuzen en kunnen niet zoveel warmte kwijt via hun luchtwegen en door te hijgen. Ze lopen daarom meer kans op een hitteberoerte. Honden met een dikke vacht of met medische aandoeningen zoals verlamming van het strottenhoofd en zwaarlijvigheid hebben ook meer kans op een hitteberoerte.

 Er is nog een andere groep honden die bijzonder kwetsbaar is en dat zijn de apporterende honden, waaronder Retrievers, Labradors, en Springer Spaniels. Ze houden van constante beweging en speeltijd en hebben een overweldigende drang om rond te blijven rennen op warme dagen, zelfs wanneer ze oververhit zijn.

 Een hitteberoerte voorkomen

 Als hondeneigenaar hebt u de verantwoordelijkheid om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen oververhitting en om alert te zijn op de tekenen daarvan.

 De meest voor de hand liggende preventieve maatregel is uw hond niet bloot te stellen aan hete en vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat huizen en auto’s koel en goed geventileerd zijn. Laat uw hond nooit in een geparkeerde auto in de zon zitten, zelfs niet met de ramen open. Houd uw hond goed gehydrateerd en geef hem voldoende rust in de schaduw.

 Een koelvest kan heel goed werken om uw hond koel te houden wanneer u samen op stap bent of wanneer het erg warm is in uw huis. Ze zijn echter geen vervanging voor waakzaamheid en ze laten u NIET toe uw hond zonder toezicht achter te laten in een warme omgeving.

 Maattabel koelvesten voor honden

 De beste koelvesten voor honden zijn de vesten die goed passen. Het is belangrijk dat het koelvest voor uw hond goed past om uw hond aan te moedigen het te dragen en om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Als u de reviews van koelvesten leest, is het duidelijk dat de maatvoering een belangrijk punt is voor hondeneigenaren. De meeste vesten zijn verkrijgbaar in een reeks van ten minste vier maten.

 Bij de meeste merken van de vesten worden maattabellen gegeven. De belangrijkste factor bij het bepalen van de juiste maat vest voor uw hond is zijn omtrek. U kunt dit meten met een zacht meetlint. Het is de maat rond het breedste deel van de ribbenkast. De omtrek moet goed passen om een goede koeling over het lichaam van uw hond te garanderen.

 De volgende factor bij het bepalen van de maat is de lengte van de rug van de hond, hoewel sommige vesten ook nekmetingen geven. Het gewicht van de hond is geen goede indicator voor de grootte van het koelvest dat u nodig heeft. Voor sommige rassen, waaronder bulldogs, kan het moeilijk zijn een goed passend vest te vinden omdat zij een grote nek en een diepe borstkas hebben maar een kort lichaam.

 Als algemene regel geldt, een omtrek van 14-21 inch is geschikt voor rassen zoals Jack Russells en Yorkshire Terriers; 17-25 inch is geschikt voor rassen zoals Shih Tzu, Maltezers, en Boston Terriers; 22-29 inch is geschikt voor Beagles en Wheaton Terriers; 27-35 inch is geschikt voor Border Collies; 32-39 inch is geschikt voor Retrievers en Labradors en een omtrek van 35-43 inch is geschikt voor Rottweilers.

 

 Honden koelvesten FAQ:

 V: Wat zijn koelvesten voor honden?

 A: Een koelvest voor honden is een kledingstuk dat op het lichaam van uw hond wordt bevestigd om hem te helpen koel te blijven in warme omstandigheden. Ze kunnen van verschillende materialen en in verschillende stijlen worden gemaakt.

 Ze werken ofwel volgens het ice pack principe of volgens het verdampingsprincipe. Beiden onttrekken warmte aan het lichaam van de hond en houden hem comfortabel op een warme dag. Ze zijn geen vervanging voor waakzaamheid bij warm weer en staan niet toe dat u uw hond in een onaangepaste warme omgeving achterlaat.

 V: Hoe werken koelvesten voor honden?

 A: Koelvesten werken ofwel door verdamping of door het ijseffect.

 Verdampingsvesten bootsen de werking van zweten na die ons mensen koel houdt. Wanneer water verdampt, verandert het van vloeibare toestand in gasvormige toestand (waterdamp) en daar is energie voor nodig. Die energie wordt geleverd door het lichaam van de hond in de vorm van warmte-energie. De verdamping verbruikt dus warmte-energie en daardoor daalt de temperatuur op de huid van uw hond. U moet het vest laten weken voordat u het op het lichaam van uw hond legt en het zal blijven werken totdat het is opgedroogd.

 Ice-pack-vesten werken op een vergelijkbare manier. Ze moeten voor gebruik in de vriezer worden gelegd. Als het ijs verandert van een vaste stof (ijs) in een vloeistof (water) verbruikt het warmte-energie, waardoor de temperatuur van uw hond daalt. Omdat ze niet afhankelijk zijn van verdamping zijn ze nuttig in vochtige omgevingen.

 V: Hoe lang blijft een hondenkoelvest koel?

 A: Sommige merken van koelvesten voor honden geven een schatting van hoe lang ze koel blijven, maar veel merken doen dat niet. Dit is begrijpelijk omdat er zoveel variabelen zijn die van invloed kunnen zijn op hoe lang het vest zal werken, waaronder de luchtvochtigheid en temperatuur, de aanwezigheid van zonlicht, het ras van uw hond, en hoe actief ze zijn.

 Sommige recensenten hebben gemeld dat de verdampingsvesten meer dan vijf uur nat blijven, maar voor anderen is dat korter dan dat. Sommige eigenaren vinden het prettig om de verdampingsvestjes onderweg bij te vullen met water uit slangen of flessen, maar dat werkt alleen als uw hond het niet erg vindt dat er water over hem heen gegoten wordt!

 V: Hoe vaak kunnen hondenkoelvesten gebruikt worden voordat ze vervangen moeten worden?

 A: Met de juiste verzorging kunnen de beste koelvesten voor honden bij regelmatig gebruik vele jaren meegaan. Het is zeer belangrijk dat u ze goed te drogen hangt voordat u ze opbergt, want er kan schimmel op ontstaan.

 V: Hoe maak ik mijn honden koelvest schoon?

 A: Bij elk hondenkoelvest zit een gebruiks- en reinigingsvoorschrift. De meeste moeten in koud water (geen zout water) gereinigd worden en kunnen niet gebleekt of in de droogtrommel gedroogd worden. U kunt veel vesten in de wasmachine stoppen op een koud wasprogramma.

 

 Onze top keuze – De Ruffwear Swamp Cooler

 Het Ruffwear koelvest is een drielaags vest dat werkt door middel van het verdampingseffect. Het is gemakkelijk te gebruiken door het simpelweg in koud water te laten weken voordat u het uitwringt en aan het lichaam van uw hond vastmaakt. Het is compatibel met harnassen van hetzelfde merk, heeft een heldere reflecterende kleur en is machinewasbaar. Het is verkrijgbaar in een goede reeks maten en past op met behulp van auto-lock gespen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.