Waarom zijn hondenslaapzakken noodzakelijk?

Of het nu kamperen, backpacken, wandelen, trektochten, of bergbeklimmen, of zo ongeveer alles wat je kunt bedenken als we het hebben over outdoor-activiteiten, zou je willen dat je huisdier zich veilig en comfortabel voelen tijdens de hele tijd dat je buiten het comfort, de zekerheid en de veiligheid van uw huis. En als het gaat om veiligheid bij het kamperen, is een slaapzak een van de meest essentiële spullen die elke avontuurlijk ingestelde persoon heeft. Als u een goede slaapzak verdient om u te beschermen tegen de bittere kou van de wildernis, vindt u dan niet dat uw hond ook de beste hondenslaapzak verdient?

Hondenslaapzak

Hoewel sommige hondenrassen van nature zijn aangepast aan omgevingen met koud weer, zoals de nakomelingen van Scandinavische en Arctische honden, zijn er nog steeds hondenrassen die bijzonder gevoelig zijn voor extreme koude temperaturen. Als u de omgevingstemperatuur al ondraaglijk koud vindt, wat geldt dan nog meer voor uw hond?
Dit is de fundamentele reden waarom hondenslaapzakken noodzakelijk zijn, vooral wanneer u kampeert of buiten slaapt waar de omgevingstemperatuur niet kan worden geregeld. Dit is heel anders dan in een kamer met airconditioning waar u de thermostaat gemakkelijk kunt regelen om het warmer en comfortabeler te maken voor uw huisdier. In de wildernis bestaan dergelijke thermostaatregelingen niet, zodat u en uw hond vaak zijn overgeleverd aan de elementen, om het zo maar te zeggen.
Uw hond zal misschien geen bevriezing oplopen, maar langdurige blootstelling aan koude temperaturen kan ook negatieve gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Als zijn lichaamstemperatuur te laag wordt, bestaat de kans dat zijn hartslag en ademhaling vertragen. Dit verstoort de efficiënte stroom van zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen door het lichaam van de hond.
Als er geen bloed naar de hersenen stroomt, kunnen neurologische problemen ontstaan, zoals verwardheid, hallucinaties, stuiptrekkingen, toevallen, verminderd bewustzijn en coma. Als de hartspieren niet meer voldoende bloed krijgen, kan dit leiden tot een hartaanval. Als het de nieren zijn die niet langer van bloed worden voorzien, kan dit leiden tot urine-insufficiëntie en vervolgens tot nierfalen.
Het gebruik van hondenslaapdekens kan helpen de blootstelling van uw hond aan extreme kou te minimaliseren en de ontwikkeling van onderkoeling te voorkomen. Hoewel niet alle kampeeravonturen direct tot onderkoeling zullen leiden, is het toch het beste om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Verschillende soorten hondenslaapzakken

Een van de dingen waar u rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een slaapzak voor uw trouwe viervoeter is het type slaapzak voor honden. In tegenstelling tot menselijke slaapzakken, kunnen deze speciaal ontworpen slaapattributen voor de beste vrienden van de mens komen in verschillende vormen en maten.
Hondenslaapzakken zijn over het algemeen ontworpen om tegemoet te komen aan de slaapgewoonten van honden. Er zijn er die zich graag opkrullen als ze slapen, terwijl er Ringo’s zijn die zich een stuk comfortabeler voelen met hun vier poten uitgestrekt naar de zijkant. En dan zijn er honden die tijdens hun hele slaap perfect stil kunnen blijven liggen, terwijl andere honden in bed net zo “actief” zijn als tijdens de wakkere uren.
Hier zijn enkele van de meest voorkomende stijlen of soorten hondenslaapzakken waar u wellicht meer over wilt weten.

Den

Dit is perfect voor honden die meer gewend zijn om in een grot-achtige constructie te slapen. Het lijkt op een hol of misschien zelfs een huis. Maar omdat het een hondenslaapzak is, kunt u verwachten dat het meer op een iglo lijkt, zonder de lange ingang. Het is perfect voor krulspelden of voor honden die graag opgekruld slapen. Het ‘dak’ van het hol of de grot biedt voldoende bescherming tegen de koude lucht, terwijl de omsloten zijkanten en bodem uw huisdier warm en behaaglijk houden.

Beker

Dit lijkt veel op een donut type hondenbed, behalve dat deze hogere zijkanten heeft. Het is als een nest type hondenbed dat ideaal is voor huisdieren die er ook van houden om zich op te krullen, maar absoluut een hekel hebben aan de bedekking door een bovenste laag stof.

Plat

Zoals de naam al zegt, is dit type hondenslaapzak perfect voor honden die het liefst volledig uitgestrekt slapen. Dit betekent dat ze zich niet opkrullen, zodat ze de volledige ruimte van de hondenslaapzak benutten. Ze lijken technisch gezien op de slaapzakken die wij mensen gebruiken.

Pod

Deze vorm van hondenslaapzak lijkt veel op de kuipvorm. Het enige verschil is dat de zijkanten of wanden en de bodem veel dikker zijn om het extra comfortabel, knus en warm te maken voor uw hond. Net als de den of de cup stijl van hondenslaapzak, is de pod ook vooral bedoeld voor honden die ervan houden om zich op te krullen wanneer ze slapen.

Bed

Deze stijl van hondenslaapzak is vrij ongebruikelijk, maar er zijn bedrijven die uiteraard dergelijke producten vervaardigen. Het wordt een hondenslaapzak bed genoemd, dat meer een combinatie is van een hondenbed en een hoes die meer dient als deken of zelfs als bedovertrek.

Wat te zoeken in een hondenslaapzak

Het leren van de verschillende soorten hondenslaapzakken zou je al een ruw idee moeten geven over welk product je gaat kopen voor Fido. Het volstaat echter te zeggen dat dit vaak niet voldoende is. U zult nog andere factoren moeten controleren die van invloed kunnen zijn op de veiligheid en het comfort van uw huisdier bij gebruik van de hondenslaapzak in de echte wereld. Hier is een lijst van de belangrijke dingen die altijd moeten worden overwogen bij de aankoop van een hondenslaapzak.

Maat

Uiteraard wilt u iets dat iets groter is dan uw hond. Dit hangt een beetje af van het slaapgedrag van uw hond. Als Fido graag opgerold slaapt, kunt u altijd gaan voor een kleinere maat slaapzak. Maar als Bongo graag languit slaapt, dan is het kiezen van een veel grotere of grotere hondenslaapzak een must. Zorg altijd voor minstens 5 cm extra binnenruimte zodat uw huisdier zich kan bewegen. Bijvoorbeeld, als Fido ongeveer 25 cm lang is, dan moet u een slaapzak kiezen die ten minste 30 cm lang is.

Onderste laag

U moet rekening houden met de plaats waar u de hondenslaapzak gaat neerleggen. Is het een rotsachtige ondergrond of is het gras? Is het zanderig of modderig? Als er veel takjes, steentjes of zelfs stenen op de grond liggen, is het absoluut noodzakelijk dat de onderste laag van de hondenslaapzak gemaakt is van extra dikke stof, compleet met voldoende vulling. U kunt ook extra lakens of handdoeken meenemen, of zelfs een draagbaar hondenbed voor in de slaapzak. Als het grasland is, is vocht- of waterbestendigheid een must, omdat het er dauwig kan worden, vooral bij zonsopgang.

Isolatie

Als u naar een echt koude omgeving gaat, is het vaak noodzakelijk dat u de weerbestendigheid van de hondenslaapzak controleert. Het feit dat de slaapzak een dikke buitenkant heeft, betekent niet noodzakelijk dat hij al in vrieskou kan worden gebruikt. Zorg ervoor dat er een verwarmingselement of ten minste een thermische isolatielaag is ingebouwd in het ontwerp van de hondenslaapzak om uw huisdier behaaglijk en warm te houden. Maar, natuurlijk, als je niet gaat kamperen in vrieskou, dan is er geen noodzaak om te zoeken naar een dergelijke functie.

Weerbestendigheid

Slapen in de natuur betekent dat je technisch overgeleverd bent aan Moeder Natuur. En in tegenstelling tot uw thermostaat-geregelde huis, is er geen manier waarop je van tevoren kunt zeggen of Moeder Natuur gaat ontketenen haar woede als je eenmaal hebt opgezet kamp. Daarom moet de hondenslaapzak ook uitstekend beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Het belangrijkste is misschien wel dat u nooit naar buiten gaat als u een storm verwacht. Maar ja, de natuur kan erg onvoorspelbaar zijn. Het is altijd beter om voorbereid te zijn dan later spijt te hebben. Met een hondenslaapzak die uitzonderlijk weerbestendig en waterafstotend is, komt u een heel eind.

Sluitsysteem

Let op de constructie van het sluitsysteem. De meeste slaapzakken voor huisdieren zijn voorzien van een ritssluiting. Helaas zijn sommige zo slordig geconstrueerd dat een enkele rits van de sluiting al voldoende is om het hele systeem te beschadigen. Zoek altijd naar producten met betrouwbare hardware.

Gewicht

Tenzij u uw hond gaat trainen om zijn eigen kampeerspullen te dragen, bent u waarschijnlijk degene die de hondenslaapzak moet dragen. En als u al veel spullen op uw rug heeft, wilt u niet nog een zwaar voorwerp dat u zwaarder maakt.
Kijk eens bij Rugzakken voor honden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.