Het kopen van een shock halsband voor honden kan een hele hoofdpijn zijn. Er zijn een heleboel dingen om jezelf eerst af te vragen, zelfs voordat je begint met het kiezen van de beste voor uw pooch. Voor veel nieuwelingen is een goed begrip van waar shock halsbanden voor dienen cruciaal voor het maken van een aankoopbeslissing. Even belangrijk is een goed begrip van hoe deze gadgets werken en van de verschillende soorten elektrische shock halsbanden die op de markt verkrijgbaar zijn. Alleen dan kunt u beginnen na te denken over de verschillende overwegingen voor de aankoop van een dergelijk apparaat voor u en uw hond.

schokband

 Waar worden schokhalsbanden voor gebruikt?

 Ondanks herhaalde waarschuwingen van dierendeskundigen en dierenrechtengroeperingen tegen het gebruik van elektrische hondenhalsbanden, gaan veel mensen nog steeds actief op zoek naar dergelijke apparaten. Volgens de Humane Society of the United States, shock halsbanden zijn hondje toestellen die zijn vrijwel vergelijkbaar met een standaard kraag gedragen rond de nek van een hond en worden meestal gebruikt in de hond gehoorzaamheidstraining en gedragsmodificatie therapie voor problematische honden, zoals die met overlast blaffen.

 Maar waarom zou u een shock halsband voor honden willen? Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van shock halsbanden.

 

 Inperking huisdier 

 

 Als u niet wilt dat uw hond buiten uw erfgrens dwaalt, kan een shock halsband zeer nuttig zijn, vooral wanneer deze gebruikt wordt in combinatie met een onzichtbaar of elektronisch afrasteringssysteem. Deze gadgets geven een stimulans aan honden als ze in de buurt komen van een vooraf bepaalde verboden zone. U hebt niet langer een fysieke omheining nodig om uw huisdier binnen uw eigendom te houden.

 

 Anti-blaffen 

 

 Er zijn apparaten die een correctie geven telkens wanneer een hond blaft. Deze zijn doorgaans uitgerust met een sensor die het mogelijk maakt het geblaf van de hond die de halsband draagt te identificeren en niet dat van een andere hond die in de buurt is. Als de hond blijft blaffen, geeft het apparaat krachtiger, langere en zelfs frequentere correcties totdat de hond stopt met blaffen of totdat een vooraf ingestelde tijd is bereikt.

 

 Hondentraining en gedragsaanpassing 

 

 Zoals we hierboven al hebben gezegd, worden deze toestellen vooral gebruikt bij de training en gedragswijziging van honden door middel van aversieve training. Het wordt typisch gebruikt in off-leash hondentraining waar de hond wordt losgelaten van de riem om rond te zwerven en aandacht te besteden aan verbale signalen of commando’s van zijn baasje. Het wordt ook gebruikt door huisdiereigenaren bij het corrigeren van gedragsproblemen bij honden, zoals agressie tegen andere honden en zelfs voedselagressie. De correctie wordt op het juiste moment gegeven om het agressieve gedrag van de hond een halt toe te roepen. Begrijp echter wel dat dit niet de reden achter dergelijk probleemgedrag aanpakt. Het stopt alleen het huidige gedrag op dat moment.

 

 Training voor veiligheid van de hond 

 

 Veel jagers en avonturiers gebruiken shock halsbanden om hun honden te trainen om gevaarlijke objecten en dieren te vermijden. Bijvoorbeeld, worden ze geleerd om ratelslangen te vermijden door hen te conditioneren aan het geluid van een ratelslang. Een gekooide ratelslang wordt vaak gebruikt in dergelijke trainingen en de hond krijgt een harde schok zodra hij in de buurt van de gekooide ratelslang komt. Hij associeert dan de schok met het geluid van de ratelslang, zodat hij, wanneer hij buiten is en een ratel hoort, niet naar dat gebied zal gaan waar het geluid vandaan komt. 

 Hoe werkt een shock halsband?

 We hebben het gehad over schok- of elektrische halsbanden voor honden. Maar hoe werken ze precies?

 Zoals de naam al aangeeft, zijn schokhalsbanden apparaten die een elektrische prikkel afgeven aan het lichaam van honden om ze te laten schrikken en ze te laten stoppen met wat ze ook aan het doen zijn. Afhankelijk van het type halsband, hebben deze apparaten altijd een elektronische eenheid die verschillende soorten stimulatie afgeeft, zoals visuele, auditieve, trillende en statische elektriciteit. Wanneer een vooraf ingestelde drempel wordt bereikt, wordt het apparaat geactiveerd. Als het bijvoorbeeld een antiblafhalsband is, dan geeft hij de stimulans alleen af wanneer de juiste trigger – het blaffen van uw hond – in de sensor van het apparaat wordt geregistreerd.

 Halsbanden voor hondentraining zijn meestal een combinatie van een elektrische eenheid aan de halsband en een afstandsbedieningszender die door de persoon wordt vastgehouden en bediend. Als een bepaald commando niet wordt opgevolgd door de hond of als hij door andere voorwerpen of omstandigheden wordt afgeleid van zijn training, kan de trainer het apparaat activeren met behulp van de afstandsbediening. Het apparaat geeft dan een vooraf ingestelde stimulans om de hond te corrigeren of zich opnieuw te laten concentreren op de taak die hem wacht.

 Zoals we in het vorige deel hebben uitgelegd, levert een schokhalsband niet alleen statische elektriciteit. Hij kan ook andere vormen van stimulans geven zoals licht, toon, en trilling. Het mechanisme is echter nog steeds hetzelfde. De hond voert een ongewenste actie uit, het apparaat detecteert het of u merkt het op, en een stimulans wordt toegepast om het gedrag te corrigeren of uw hond te stoppen met wat hij ook aan het doen is. De statische trainingsmodus van deze apparaten mag alleen worden gebruikt wanneer alle andere modi hebben bewezen ineffectief te zijn of niet meer werken. 

 

 Soorten shockhalsbanden voor honden

 Er zijn drie fundamentele soorten schokhalsbanden die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Deze zijn vaak gerelateerd aan hun primaire gebruik.

 

 Trainingshalsbanden 

 

 Zoals de naam al aangeeft, worden deze typen shockhalsbanden voornamelijk gebruikt bij de training en soms gedragsverandering van honden. Ze geven honden een statische stimulans om hun handelingen te corrigeren of hun gedrag te wijzigen.

 Een van de meest cruciale aspecten van training die met shockhalsbanden worden aangepakt, is tijd. Veel eigenaren van gezelschapsdieren begrijpen de noodzaak van training van honden. Helaas kosten conventionele trainingsmethodes, waarbij een mix van stimulus-respons-positieve bekrachtiging wordt gebruikt, vaak veel tijd. Zelfs voor de meest doorgewinterde hondenbezitter kan het trainen van een hond een grote uitdaging zijn. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de hond doet waarvoor hij getraind is. Een hondentrainer is echter een professional die het grootste deel van zijn tijd besteedt aan de training van honden. Gewone huisdiereigenaren hebben de luxe van tijd gewoon niet. Het zou al geweldig zijn als ze een uurtje of wat kunnen wandelen of zelfs spelen met hun honden. Als je daar nu nog de training bij rekent, dan heb je het over extra tijd die ze moeten halen uit tijd die ze voor zichzelf en hun gezin zouden moeten besteden.

 Een shock halsband voor honden kan de tijd die nodig is om resultaten te zien van huisdieren aanzienlijk verminderen. En het zijn deze snellere resultaten die hondenbezitters en aspirant-hondengeleiders echt aanspreken.

 Training shock halsbanden worden gebruikt in off-leash training en als zodanig moeten bieden een ruime dekking voor een optimale controle. Over het algemeen is de reikwijdte ongeveer 1.000 meter tot 500 meter, hoewel het niet ongebruikelijk is om sommige producten te zien die de reikwijdte verder uitbreiden. Dit betekent dat u zelfs van veraf correcties kunt uitvoeren, zolang het maar binnen het bereik van het product blijft.

 

 Anti-blafkragen 

 

 Zoals we hierboven al hebben beschreven, zijn dit hondenhalsbanden die vaak worden gebruikt om het blaffen onder controle te houden. Het is natuurlijk voor honden om te blaffen omdat het hun manier is om iets te communiceren. Maar als u al in bed ligt en uw hond plotseling de neiging voelt om te blaffen, zou u dan liever naar buiten gaan om te controleren wat uw huisdier aan het blaffen is? Voor de meeste huisdiereigenaren is het veel gemakkelijker om tegen hun hond te roepen dat hij zijn mond moet houden dan op te staan en te controleren wat er aan de hand is. Helaas weten we allemaal dat dit niet de juiste manier is om hondengeblaf aan te pakken. Als u dus gewoon aan uw bed gekluisterd bent, mag u blij zijn dat een antiblafhalsband uw hond van blaffen afhoudt.

 

 Onzichtbare afrastering halsbanden 

 

 Dit soort shock halsbanden kan eigenlijk worden beschouwd als een trainingshalsband, behalve dat de trigger een onzichtbare omheining is die voortdurend signalen uitzendt over een vooraf bepaald gebied. Wanneer uw hond in de buurt van dit gebied komt, stuurt het signaal een boodschap naar de ontvanger op de halsband van uw huisdier die effectief de toepassing van de correctie in gang zet. Het kan in de vorm van een pieptoon zijn. Negeert uw hond dit, dan gaat het apparaat trillen. Negeert uw huisdier dit nog steeds en besluit hij toch door te gaan in de richting van de onzichtbare omheining, dan wordt een statische prikkel afgegeven.

 Het probleem met dit soort systemen is dat ze duurder zijn dan andere soorten elektrische halsbanden, omdat het ook gaat om draden die onder de grond moeten worden geplaatst. Gelukkig zijn er andere modellen die u kunt kiezen, waarvoor u niet hoeft te graven. Ze zullen u echter nog steeds iets meer kosten dan andere systemen. 

 

 Dingen om te overwegen bij het kopen van een shock halsband voor honden

 Als u vandaag de dag naar de markt voor hondenschokhalsbanden kijkt, is het vrij gemakkelijk om te verdwalen in de veelheid van modellen en varianten. Er zullen altijd producten zijn die opvallen. Een manier om te bepalen wat de beste halsband voor u en uw huisdier is, is de volgende zaken in overweging te nemen voordat u begint met het beperken van uw opties.

 

 Meerdere signaalfuncties 

 

 Naast het schokmechanisme hebben veel producten nog 2 of 3 andere signaalfuncties. Deze kunnen bestaan uit licht, toon en trilling. De ideale progressie is om altijd te beginnen met trainingsmodi die minder bedreigend zijn voor uw hond. In dergelijke gevallen kunt u beginnen met de licht- of toonmodus voordat u vibratiestimulatie toepast. Net als schokstimulatie kunnen toon- en trilstimulatie op verschillende niveaus worden afgesteld, waardoor de bruikbaarheid van het apparaat bij de training van uw hond of zelfs bij het corrigeren van zijn gedrag nog verder wordt vergroot. Het is dus belangrijk om te zoeken naar producten die u kunnen voorzien van het grootste aantal verschillende soorten stimulatie, zodat u niet meteen uw toevlucht hoeft te nemen tot de toepassing van statische elektriciteit.

 

 Niveaus van stimulatie 

 

 Een van de belangrijkste vorderingen in de huidige technologie van elektrische halsbanden is de integratie van processoren en sensoren die de gebruiker in staat stellen het intensiteitsniveau van de toegediende schok in te stellen of aan te passen. Een apparaat kan bijvoorbeeld 100 verschillende niveaus van toenemende intensiteit hebben met behulp van statische elektriciteit alleen. Dit kan echt een lange weg naar het trainen van uw hond gaan. Laten we zeggen dat uw hond zich bij elke trainingssessie aan een bepaalde instelling kan wennen. Dan betekent dit in wezen dat u ongeveer 100 trainingssessies heeft voordat u het maximale niveau van statische elektriciteit gaat gebruiken. En als je toevallig 3 keer per week traint, dan kijk je in wezen naar ongeveer 33 weken van gebruik voordat je niveau 100 moet toepassen. Natuurlijk, dit is hypothetisch. Het gaat erom dat u een toestel aanschaft waarmee u de intensiteit van de geleverde stimulans nauwkeurig kunt afstellen.

 

 Maximaal effectief bereik 

 

 U wilt zo veel mogelijk een apparaat waarmee u uw huisdier over grotere afstanden kunt besturen. Dit moet u de kans geven om uit te proberen hoe goed uw hond de terugroepactie beheerst. Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben aangegeven, hebben veel shockhalsbanden voor honden een bereik van ongeveer 1.000 meter, maar er zijn er ook die dit tot 500 meter of zelfs verder uitbreiden. Technisch gezien hangt het allemaal af van de plaats waar u uw hond gaat trainen of ‘controleren’. Als het terrein heuvelachtig is, hebt u misschien zelfs een toestel nodig met een bereik van 1 km. Anders, als u het alleen in uw buurt gaat gebruiken, zou de gebruikelijke 330 yards voldoende moeten zijn.

 

 Waterdicht maken

 

 Misschien wilt u een shock halsband die volledig weerbestendig is. Dit is vooral handig als u een hond hebt die dol is op water of zelfs spelen in plassen. Maar als u een huisdier hebt dat niet echt natte voeten wil krijgen, kunt u dit helemaal overslaan.

 

 Kosten 

 

 In de hondenwereld wordt beweerd dat echt dure apparaten veiliger ‘schokken’ kunnen garanderen voor uw hond. Helaas is er geen enkele manier om te meten hoe ‘veilig’ de schokken zijn, omdat geen enkele fabrikant ooit de werkelijke spanningswaarden van hun producten heeft gepubliceerd. Dit gezegd zijnde, maakt het niet uit of u een goedkoop apparaat van 25 dollar aanschaft of een echt duur apparaat van 200 dollar, zolang u er maar zeker van kunt zijn dat het u de mogelijkheid biedt om de toegepaste stimulatie nauwkeurig af te stellen en een groter aantal verschillende stimulaties te bezitten.

 Zal de elektrische stimulatie van een shockhalsband mijn hond pijn doen?

 Het zit zo: er is echt geen manier om te meten of de elektriciteit die door dergelijke apparaten wordt geleverd, onze honden pijn zal doen. Helaas is er ook geen objectief bewijs dat dit niet het geval is. Misschien is ‘verwonden’ niet de juiste term.

 Elektriciteit, hoe minuscuul ook, kan leiden tot weefselontsteking en -letsel. Daarom is een van de meest voorkomende problemen, en een die naar behoren wordt erkend door de fabrikanten van shock halsbanden voor honden, het optreden van elektrische brandwonden, vooral op plaatsen waar de elektroden in contact komen met de huid van de hond. Dit gebeurt meestal als de schokhalsband vaker dan nodig wordt gebruikt of gedurende een langere periode door de hond wordt gedragen. In tegenstelling tot chemische of thermische brandwonden zijn elektrische brandwonden vrij moeilijk te diagnosticeren omdat het weefselletsel zeer snel en over een diffuus gebied optreedt. Ook liggen de aangetaste weefsels veel, veel dieper. Dit betekent dat uw hond misschien geen brandwonden heeft op de plaats waar de elektroden zijn huid raken, maar dat de schade zich al dieper in de huid en de onderliggende weefsels kan vormen.

 Het is om deze reden dat velen het gebruik van shockhalsbanden afraden. En als u de aanbevelingen van de meeste fabrikanten hebt gelezen, adviseren zij het gebruik van statische correctie alleen als laatste redmiddel. Zelfs bedrijven zeggen dat eerst andere signaleringsmethoden moeten worden gebruikt alvorens een schok toe te dienen. Hoewel zij het niet openlijk toegeven, zeggen deze fabrikanten dat het gebruik van het statische schokmechanisme alleen kan leiden tot weefselverwondingen als gevolg van elektrische brandwonden. Daarom raden zij sterk aan eerst de toon- en trilfuncties te gebruiken. En als zij toch de statische correctie aanbevelen, dan altijd op de laagste stand.

 Zal de elektrische stimulatie van een shock halsband uw hond pijn doen? Natuurlijk! Het enige probleem is dat we echt niet kunnen meten hoeveel “pijn” uw huisdier krijgt voor elk niveau van statische correctie die het ontvangt. Gewoon omdat het niet jankt of huilt, betekent niet dat het niets voelt.

 

 Zijn Schokhalsbanden Veilig?

 In het verlengde van het bovenstaande deel over de vraag of de elektrische stimulatie van een shock halsband uw hond pijn zal doen of niet, is het voor de hand liggende antwoord op de vraag of shock halsbanden veilig zijn of niet, “nee”.

 Hondenhalsbanden met alleen schokken zijn nooit veilig om het eenvoudige feit dat ze nog steeds elektrische stroom afgeven aan uw hond. Trap ook niet in woorden als “humaan”, want er is werkelijk niets humaans aan om elektriciteit door het lichaam van een hond te laten gaan.

 Als u echter de toon- en/of trilfunctie van het apparaat gebruikt, zou u zeggen dat het volkomen veilig is, omdat uw hond alleen maar schrikt. Er zijn geen weefselverwondingen die voorkomen bij de tril- en toonmodi.

 Het gebruik van shockhalsbanden voor training en gedragsverandering bij honden is een zeer emotionele aangelegenheid. Zelfs fabrikanten geven indirect toe dat schokcorrectie niet de beste manier is om honden te trainen; anders zouden ze hun producten wel uitsluitend als shock-apparaten hebben gemaakt. Dit betekent echter niet dat het niet nuttig is. Er zullen altijd problematische honden zijn die nooit zullen reageren op traditionele trainings- en gedragsaanpassingsstrategieën. In dergelijke gevallen kan de aversieve aard van shockhalsbanden voor honden heel goed de enige oplossing zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.