We begrijpen de angst die je kan hebben als het gaat om het kopen van een hond contraptie, zoals een koelmatras. De meeste nieuwe hondeneigenaren zullen graag toegeven dat ze verbijsterd zijn door het grote aantal producten die beloven het lichaam van hun hond af te koelen, vooral in de hete maanden. Daarom hebben wij iets bedacht dat u zal helpen een beter inzicht te krijgen in waar dit apparaat voor dient, hoe het werkt, en de verschillende kenmerken die u in een dergelijk apparaat moet zoeken. Hopelijk bent u tegen het einde van deze koopgids meer dan klaar om de juiste beslissing te nemen over welk product te kiezen voor de koelbehoeften van uw hond.

koelkussen

 Wat is een koelkussen voor honden?

 Zoals de naam al aangeeft is een koelmat die speciaal ontworpen is voor honden een mat die als doel heeft de lichaamstemperatuur van huisdieren te verlagen. Er zijn 2 fundamentele types van deze producten beschikbaar in de markt. Deze omvatten het volgende.

 

 Waterbedden

 

 Deze zijn bijna synoniem aan het waterbed dat we kennen en sommigen van ons daadwerkelijk gebruiken in onze huizen. Het is gevuld met water als de belangrijkste warmte-absorberende stof van het product. Helaas is dit uit de gratie geraakt omdat het sterk afhankelijk is van de integriteit van de stof waarin het water zich bevindt. Een klein gaatje kan het onbruikbaar maken, hoewel sommigen het gemakkelijk kunnen oplappen om het nut ervan te verlengen.

 

 Gelkussentjes 

 

 Deze koelkussens genieten nu de voorkeur boven met water gevulde producten omdat ze relatief weinig onderhoud vergen en ook veel gemakkelijker schoon te maken zijn. Bovendien zijn de meeste flexibel en draagbaar zodat ze gemakkelijk in bijna elke ruimte kunnen worden opgeborgen. Als u zich die anti-koorts pleisters herinnert die wij op het voorhoofd van onze kinderen plaatsen telkens zij koorts hebben, zijn deze bijna gelijkaardig aan de gel koelmatten voor honden.

 

 Waarom u koelmatten voor honden zou moeten gebruiken

 Het gebruik van een hondenkoelmat gaat over veel meer dan het koel houden van uw hond. Oververhitting kan een echt probleem zijn bij honden – vooral bij pups met een dubbele vacht, omdat ze het extreem warm hebben in de zomer. Het gebruik van een koelmat kan echter het risico van oververhitting verminderen.

 Ze absorberen de warmte van uw pup en voeren die vervolgens op een veilige en effectieve manier af. Aangezien honden moeite hebben om hun eigen lichaamstemperatuur effectief te verlagen door te hijgen, kan een koelmat werken door uw pup een groot oppervlak te geven van waaruit een koelpunt ontstaat.

 De beste opties zijn met gewicht of druk geactiveerd, waardoor een koelend effect vrijkomt zodra uw hond op de mat gaat zitten. Op deze manier blijft hun gezondheid en welzijn positief, zonder dat de verkoelende effecten verloren gaan terwijl uw hond op pad is.

 Hoe koelingsmatten werken

 Om te begrijpen hoe koelingsmatten werken is het noodzakelijk te begrijpen hoe thermische energie wordt overgedragen van het ene object naar het andere, want dit is technisch gezien wat er gebeurt in dergelijke producten voor honden. Men mag niet vergeten dat de verplaatsing van thermische energie typisch gebeurt van een voorwerp met een veel hogere temperatuur naar een ander voorwerp of zelfs ruimte met een aanzienlijk lagere temperatuur. Laten we eens kijken naar de twee methoden van warmteoverdracht die in koelkussens voorkomen.

 

 Geleiding

 

 In zijn eenvoudigste vorm is geleiding de verplaatsing van warmte van een bron met een hogere temperatuur naar een bestemming met een lagere temperatuur. We gaan hier niet dieper in op de natuurkundige principes die bij een dergelijk proces betrokken zijn. Wat voldoende is om te begrijpen, is dat warmtemoleculen zich verplaatsen van een gebied met een hogere temperatuur naar een gebied met een lagere temperatuur.

 Laten we proberen dit te illustreren aan de hand van onze koelmat voor honden. Deze apparaten hebben een veel lagere temperatuur die wordt geleverd door het water of de gel die zich in de blaas of het compartiment van het kompres bevindt. Het lichaam van de hond is over het algemeen warmer, met een hogere temperatuur ten opzichte van het kompres. De warmte verplaatst zich dus van het lichaam van de hond naar het kompres. Dit is de basisuitleg over hoe koelingskussens voor honden eigenlijk werken.

 De efficiëntie van de warmteoverdracht hangt af van verschillende factoren. Zo kan bijvoorbeeld het verschil tussen de temperatuur van de bron (hond) en het doel (kompres) een rol spelen in de duur en de doeltreffendheid van de warmteoverdracht. Warmte verplaatst zich namelijk van het ene punt naar het andere zolang het ene punt hoger of lager is dan het andere. De netto verplaatsing van thermische energie stopt zodra er een evenwicht is bereikt. Eenvoudig gezegd, als de temperatuur van het kussen al gelijk is aan de temperatuur van de hond, dan stopt de geleiding.

 Als u dus een koelgel hebt die enkele tientallen graden kouder is dan de lichaamstemperatuur van de hond, zal het koelingseffect langer zijn omdat het tijd kost om een evenwicht te bereiken. Omgekeerd, hoe kleiner het temperatuurverschil of de temperatuurgradiënt tussen de hond en het kompres, hoe korter de koelende werking van het kompres.

 Een andere factor waarmee u rekening moet houden is de dikte van het kompres, aangezien de warmte over de volledige gradiënt van dit voorwerp moet reizen. Hoe dikker het kompres, hoe beter het zal koelen omdat het meer warmtemoleculen van de hond zal kunnen opvangen. Anderzijds zal een onderlegger met een kleiner oppervlak en een dunnere dwarsdoorsnede veel sneller opwarmen.

 De fysische eigenschappen van de warmte-absorberende elementen in de onderlegger spelen ook een rol bij de efficiëntie van de warmteoverdracht. Water kan relatief goed warmte absorberen, maar synthetische gels hebben fysische eigenschappen waardoor zij meer warmte kunnen absorberen, waardoor hun koeleffect langer is. Hoe meer gelsubstraat een bepaald product bevat, hoe groter de koelende werking van het product zal zijn.

 

 Straling

 

 Zodra de temperatuur van het koelelement in evenwicht is met die van de hond, kan er geen netto-verplaatsing van thermische energie meer plaatsvinden tussen de twee. Thermische straling begint dan warmte te verplaatsen van de bron naar de omringende lucht. Denk maar aan de zon, die voortdurend warmtestraling uitzendt.

 Als we dit concept toepassen op onze hondenkussentjes, moet de warmte die door uw hond werd ‘geabsorbeerd’, worden afgevoerd naar de omringende lucht. Aangezien het kompres nu ‘heter’ is, zal het efficiënter zijn in het uitstralen van deze ‘warmte’. Dit is hoe koelingskussens worden ‘opgeladen’.

 Wat moet je zoeken in een koelkussen?

 Nu u weet hoe koelingskussens voor honden werken, is het tijd om te kijken naar de verschillende functies die u moeten helpen beslissen welk product te kopen.

 

 Thermische efficiëntie 

 

 U hebt geleerd dat de thermische efficiëntie van een koelmat voor honden kan worden beïnvloed door een verscheidenheid van factoren, zoals de temperatuurgradiënt tussen uw hond en de mat, de dwarsdoorsnede van het product, en de fysische eigenschappen van het substraat dat wordt gebruikt in dergelijke producten. Het is om deze reden dat, hoewel verschillende producten dezelfde kenmerken kunnen hebben, zij kunnen variëren in hun thermische efficiëntie met sommige eenheden die uw hond gedurende 2 uur kunnen koelen, terwijl anderen dit gedurende 4 tot 5 uur kunnen doen. Gezond verstand zal u vertellen dat het beter is om een product te nemen met een aanzienlijk langer koelend effect.

 Dit is echter niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden. U moet ook het stralingsvermogen van het kompres controleren. Sommige apparaten kunnen binnen 10 minuten weer in hun oorspronkelijke staat terugkeren, terwijl andere een langere tijd nodig kunnen hebben.

 Voor andere producten om het ongemak van warm weer te helpen verlichten, moet u zeker onze beoordeling van het beste hondenkoelvest lezen.

 

 Duurzaamheid 

 

 Kies een product dat enkele jaren meegaat en niet slechts een paar dagen. Helaas zijn veel van deze producten vaak niet bestand tegen een echt hardnekkige kauwer of klauwer. Hoe dan ook, de duurzaamheid van de materialen moet altijd worden overwogen in uw beslissing.

 

 Draagbaarheid 

 

 Koelkussens zijn niet de enige producten die u kunt gebruiken om uw hond tijdens de zomer te helpen afkoelen. Er zijn ook koelbedden. Maar aangezien bedden omvangrijker zijn en een bepaalde vorm van montage vereisen, waardoor hun bruikbaarheid beperkt is tot permanente ruimtes, wordt de voorkeur gegeven aan koelmatten. Deze kunnen gemakkelijk worden opgevouwen of zelfs opgerold om te worden opgeborgen of meegenomen op reis. Technisch gezien kunt u deze pads overal mee naartoe nemen.

 

 Gemak van schoonmaken 

 

 Zoals alle dingen moeten ook hondenkoelmatten gemakkelijk schoon te maken zijn. Het goede nieuws is dat de meerderheid van deze producten tegenwoordig wordt geleverd met waterdichte materialen die u gemakkelijk kunt schoonvegen. Houd er echter wel rekening mee dat deze in wezen nog steeds gemaakt zijn van stoffen materialen. U mag nooit chemische producten of schoonmaakmiddelen gebruiken die de integriteit van deze materialen kunnen aantasten.

 Koelkussens zijn een van die apparaten waar honden in warme klimaten echt baat bij kunnen hebben. Deze producten zorgen ervoor dat de warmte van uw hond wordt overgedragen en vervolgens wordt afgevoerd naar de omgeving. Bij het kiezen van een product dat het beste bij uw hond past, moet u kijken naar de thermische efficiëntie, draagbaarheid, duurzaamheid en het gemak van schoonmaken en/of onderhoud. En als je twijfelt over waar je moet beginnen, zal onze lijst van de beste koelkussens voor honden je een voorsprong geven.

 Waarschuwing: Als je online koopt, zorg er dan altijd voor dat je een legitiem product koopt, want er zijn veel bedrijven die imitatieproducten zullen verkopen die gemakkelijk kunnen worden aangezien voor het echte werk.

 Werken hondenkoelkussens echt?

Absoluut! Natuurlijk zijn niet alle hondenkoelkussens gelijk. Sommigen gebruiken een eenvoudig ontwerp om het ademend vermogen te vergroten, terwijl anderen gebruik maken van de modernste creaties om ervoor te zorgen dat de warmte wordt afgevoerd. Op die manier vermindert de algemene temperatuur rond uw pup en houdt u hem koel in de zomer.

Zijn hondenkoelmatten gevaarlijk?

Sommige goedkopere opties kunnen gevaarlijk zijn, als ze gebruik maken van slechte kwaliteit materialen. Als uw hond waarschijnlijk op zijn bed kauwt, dan is het de moeite waard om te investeren in een optie waarvan bewezen is dat ze niet giftig is. In dat geval kunt u beter geen gels of schuim gebruiken, maar misschien kiezen voor een ijsinleg.

 Hoe lang gaan koelmatten voor huisdieren mee?

Dat hangt af van de temperatuur, het type koelmat dat u hebt gekocht en de kwaliteit van de koelmat die u voor uw hond hebt gekozen. Een hoogwaardige optie die gebruik maakt van gels zal bij warm weer vaak zo’n 3-4 uur koel blijven. Hoe lager de kwaliteit echter, hoe sneller de koelmat na verloop van tijd zal afkoelen.

Hoe maak ik de koelmat van mijn hond schoon?

Ook dit is afhankelijk van de mat die u hebt gekozen. Opties die gebruik maken van de ruimte en materialen om uw pup koel te houden zullen veel gemakkelijker schoon te maken zijn, omdat ze geen lagen of vulling gebruiken. De meeste moderne types gebruiken echter verkoelende gellagen. In dat geval moet u kiezen voor een koelmat met een afneembare hoes, die met de hand gewassen kan worden of in de wasmachine kan.

Kan ik een koelmat in de koelkast of vriezer leggen?

De meeste moderne koelmatten voor huisdieren kunnen zonder problemen in de koelkast of vriezer worden gelegd. Andere koelmatten hebben een uitneembaar inzetstuk dat apart in de vriezer kan worden gelegd om het water te bevriezen voordat het in de mat wordt gelegd. U zult echter elk product afzonderlijk moeten controleren, aangezien deze van item tot item kunnen verschillen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.